İskan belgesi yapı kullanım izin belgesidir. İskan, ruhsatlı ve eklerine uygun bir şekilde yapılıp tamamlanan inşaatların, tamamlandığına dair belgelerle, yasal olarak yapının kullanım izni verilmesine iskan izni denilir. İskan belgesi, belediyelere bağlı İmar ve Şehircilik Müdürlüğünce düzenlenir.
Yapılan tüm yapılar için alınması zorunlu olan iskan izni, inşaatın tamamen bitmesi ile beraber inşaat firması tarafından alınabilir. Olumsuz durum olarak satın aldığınız evin iskan izni çıkmamış ise inşaatın projeye uygunluğunda bir sıkıntı olduğundan bahsedilebilir.
İskan belgesi alabilmek için , yapı tamamlandıktan sonra daha öncesinde projenizi onaylattığınız belediyenin İmar Müdürlüğü'ne başvuruda bulunulur. Başvuru yaparken yapının tamamlandığına dair bir dilekçe sunulur. Sunulan dilekçe üzerine, Belediye İmar Müdürlüğü tarafından ilgili yapı yerinde incelenir ve projeye uygunluğu kontrol edilir. Yapılan inceleme sonucunda herhangi bir eksiklik görülmezse yapı kullanım izni belgesi talep sahibine verilir.
İskan belgesinin düzenlemesi ve yapılan müracaatların değerlendirilmesi 30 gün içinde sonuçlandırılır. Yapı ruhsatını alan kişi inşaata 2 yıl içinde başlayabilme durumu vardır. Eğer 2 yıl içinde inşaata başlamazsa veya 2 yıl içinde inşaat işlerine başlamış olmasına rağmen 5 yıl içinde inşaat verilen belgeye uygun bitirilmezse verilen ruhsat hükümsüz sayılır. Bu durumda ruhsatı yenileyip ruhsat hükümlerine uygun inşaatı gerçekleştirmek zorunludur.
Yukarıda belirtilen belgelerin belediyeden belediyeye değişiklik gösterebileceğini söylememiz de fayda var. İskan belgesi için kesin lsiteyi öğrenmek için İmar Müdürlüklerine başvurarak öğrenmek daha sağlıklı bir süreç olacaktır.
Tüm belgelerin toplanması ile beraber belediyeden temin edilen dilekçeler ile belediyelere başvuru yapılabilir. Başvurular yapılırken inşaat-firma sahibi veya tapu sahibinin başvurması gerekir.
İlginizi çekebilir: İmar Barışı 'Yapı Kayıt Belgesi' Nedir, Nasıl Alınır ?