Ülkemizde imara aykırı yapıların çokluğundan ve imara aykırı yapıların sayısının milyonlara ulaştığını söyleyebiliriz. Bu noktada imara aykırı yapıların çoğalmaması, bu kullanılan imara aykırı yapıların kayıt altına alınması ve vatandaşlar ile devlet arasında bir barışın sağlanması hedeflenmektedir.
Yapı kayıt belgesi, imar barışı sonucunda alınan ve bir yapının resmi olarak kayıt edilmesi anlamına gelen bir belgedir. Yapı kayıt belgesi: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kuruluşlara 15 Haziran 2019'a kadar başvurulması ve gerekli şartların yerine getirilmesi durumunda aykırı inşa edilen yapıların kayıt altına alınması için verilen bir kayıt belgesidir. Yapının ya da arsanın mülkiyet durumu, yapı sınıf ve grubu, diğer konularda bakanlıkça hazırlanan Yapı Kayıt Sistemine, yapı sahibinin beyannamesine uygun bir şekilde kayıt edilmektedir.
Bu kapsamda doğal afetlere karşı bütün risk durumlarına karşı hazırlık kapsamında ruhsatsız, imar mevzuatına aykırı yapıların kayıt alınarak bütün aykırı yapılar el konularak yıkılır. Kentsel dönüşüm gibi çeşitli projelerin yararı için yapı ya da arsanın ederi kadar sahiplere finans sağlanır ve kentsel dönüşüm için kullanılır. Kentsel dönüşümün daha hızlı ve etkin yapılması amacıyla 31 Aralık 2017'den önce inşa edilen yapılar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kuruluşlara 15 Haziran 2019’a kadar yapı kayıt belgesi için başvurmaları gerekmektedir. Yapılan başvuruda gerekli şartların yerine getirilmesi halinde Yapı Kayıt Belgesi verilebilecektir.
Yapı Kayıt Belgesi için vatandaşlar e-devlet üzerinde yapı kayıt belgesi formunu doldurarak müracaatta bulunabilir. Ayrıca dileyenler başvurularını yetkili kurum ve kuruluşlar aracılığı ile de yapabilir. Yapı kayıt başvurusu'nun e-Devlet üzerinden yapılması durumunda, yapı kayıt belgesi formunun eksiksiz olarak doldurulması ve yapı kayıt belgesi bedelinin yatırılmasından sonra yapı kayıt sistemi tarafından oluşturulan yapı kayıt belgesi, talepte bulunan yapı sahibince e-Devlet üzerinden alınabilecek.
Başvurular kurum ve kuruluşlara yapılmış ise, yapı kayıt belgesi formu müracaat sahibinin beyanına göre eksiksiz olarak doldurulması gerekir. Daha sonrasında yapı kayıt belgesi bedelinin yatırılması gerekilir. Yapı kayıt belgesi formu sistem üzerinden onaylanmak üzere müdürlüğe gönderilir ve daha sonrasında formun müdürlük tarafından onaylanmasından sonra bir örneği talepte bulunan yapı sahibine verilebilir. Hatırlatmak gerekirse uygulama kapsamında başvurulan her yapı için sadece bir tane yapı kayıt belgesi verilir.
Bu kapsamda yapı kayıt bedeli, yapının bulunduğu arsanın 1319 sayılı Emlak vergisi kanunu'na göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık olarak maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarıda %3, ticari kullanımlara %5 olarak belirlenmiştir. Yapı kayıt belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri ve bulunduğu bölgedeki belediyeden sağlanan arsa ve arazi asgari m2 birim değerleri esas alınarak hesaplanır.
Yapı kayıt belgesinin alınması hem vatandaşlar için hem de devlet için rahatlatıcı olacaktır. Bu noktada mağdur vatandaşlar ile sorunlar çözülerek iki tarafında gönlü rahat etmiş olur. Son olarak İmar barışında başvuruların 15 Haziran 2019 ve yapı kayıt belgesi bedelini ödemeleri için ise son tarihin 30 Haziran 2019 olduğunu hatırlatmak isteriz.
Bilgilendirme Notu:
(*) Bu site üzerinde yer alan tüm makalelerdeki bilgi ve açıklamalar, ziyaretçilerin faydalanması amacıyla ücretsiz sunulmaktadır. Sitede yer alan tavsiyeler, ticari satış veya alım tavsiyesi içermez. Her hangi bir ticari işlemde, yetki belgeli gayrimenkul danışmanlarından ve/veya hukukçulardan destek alınması tavsiye edilir.
Tüm yazılarımızda Emlakçı ifadesi yerine, Gayrimenkul Danışmanı, Emlak Danışmanı, Broker gibi modern ve kaliteli tanımlamaları kullanmak istiyoruz. Ancak mesleğin genel kabul görmüş ifadesi olarak Emlak Danışmanlığı, Emlakçılık gibi ifadeler tüm Google aramalarında oturmuş tanımlar halinde. Bu sebeple, sizlere blog/makale tekniklerini anlattığımız yazılarda olduğu gibi, "arandığı şekliyle" olması gereken ifadeleri yazılarımızda geçirmek ve bu sayede bulunurluğu arttırmak zorundayız. Bu açıdan, makalelerimizin bazı yerlerinde Emlakçı, bazı yerlerinde ise Gayrimenkul Danışmanı veya Broker gibi ifadeleri mecburen cümle içinde kullanıyoruz. Bilgilerinize sunarız.