İçeriğe geç

Portföy kaynakları: çevre, ilanını kendisi verenler, tavsiye

Portföy bulmak tek bir yöntemin işi değildir. Ofisler genellikle üç kaynağı birlikte çalıştırır ve hangisinden ne kadar portföy geldiğini kayıt altında tutar. Böylece zamanın hangi kaynağa gitmesi gerektiği zamanla görünür olur.

  • Çevre ve saha: çalıştığınız mahallede yürüyerek, esnafla ve apartman yöneticileriyle konuşarak tanınırsınız. Kapı kapı dolaşmak yerine bölgeyi seçip düzenli aralıklarla aynı yola çıkmak daha iyi sonuç verir; yüzünüz tanıdık hale gelir. Gördüğünüz her kiralık ya da satılık tabelasını not edin ve numarayı kayda alın.
  • İlanını kendisi veren mülk sahipleri: ilan sitelerinde mülkünü doğrudan yayınlayan sahipler zaten satma ya da kiralama kararı vermiştir. Onları aramak, soğuk bir çağrıdan çok daha sıcak bir konuşmadır. Konuşmanın amacı ilanı eleştirmek değil, hangi konuda yardımcı olabileceğinizi sormaktır.
  • Tavsiye: memnun kalan eski müşteriler, kapanış sonrası takipte yeni bir portföyün en güvenilir kaynağıdır. Kapanıştan sonra aranan müşteri çevresinde satmak ya da kiralamak isteyen birini mutlaka bilir; bunu sormayı alışkanlık haline getirin.

Her kaynak için tek bir kural koyun: ilk temastan sonraki adım bir güne bağlanır. Not alınıp aranmayan her kişi, bir sonraki ofisin müşterisi olur.

Mülk sahibiyle ilk görüşme: örnek konuşma

Aşağıdaki konuşma, ilanını kendisi vermiş bir mülk sahibine yapılan telefon aramasının kısa bir örneğidir. Danışman kendini tanıtır, gerekçesini açıkça söyler ve ilk görüşmeyi satışa değil, tanışmaya bağlar.

  • Danışman: Merhaba, ben bölgenizde çalışan bir emlak ofisinden Elif. İlanınızı gördüm; rahatsız etmiyorsam iki dakikanızı alabilir miyim?
  • Sahip: Buyrun.
  • Danışman: Daireyi satmak için ne kadar süredir ilanda tutuyorsunuz, görüşme yapan oldu mu?
  • Sahip: Birkaç aydır var. Arayan çok, ama ciddi olan az.
  • Danışman: Anlıyorum. Biz de ciddi alıcıyı ayıklamaya yardım edebiliriz. Size nasıl çalıştığımızı kısaca anlatmak için bir görüşme yapabilir miyiz? Kararı görüşmeden sonra siz verirsiniz.
  • Sahip: Olur, ama sözleşme imzalamayacağım.
  • Danışman: Elbette, ilk görüşmede imza yok. Yalnız dairenizi görüp nasıl çalışacağımızı konuşuruz. Hangi gün size uygun?

Danışman buradaki itirazı tartışmadı, kabul etti ve görüşmeyi bir güne bağladı. Görüşmeden sonra sorulacak soruların ve notların nasıl düzenleneceği için portföy alma görüşmesi rehberine bakabilirsiniz.

Fiyat itirazı ve yetki belgesi konuşması

Portföy alma konuşmalarının çoğu iki başlıkta zorlanır: sahibin aklındaki fiyat ve yetki belgesi. İkisinde de amaç sahibi yenmek değil, ortak bir zemine oturmaktır.

  • Fiyat sahibin beklentisinin üstündeyse: tartışmak yerine bölgedeki yayında olan benzer ilanları ve yakın zamanda kapanan işlemleri birlikte inceleyin. Sahibin fiyatı yazın, dayanağınızı yazın ve fiyatı yeniden konuşmak için bir gün belirleyin.
  • Sahip başka bir ofisle de çalışıyorsa: bunu sorun olarak değil bilgi olarak karşılayın. Çalışma biçiminizi ve ilanı nasıl yöneteceğinizi anlatın; karar sahibindir.
  • Yetki belgesi konusu açıldığında: belgenin ne anlama geldiğini sade biçimde açıklayın, süresini ve kapsamını yazılı olarak konuşun. Maddeleri kendi cümlelerinizle yeniden yorumlamayın; ofisin kullandığı belge metnine bağlı kalın.
  • Sahip düşünmek istediğini söylerse: baskı yapmayın, ne zaman geri döneceğinizi sorun ve o günü kayda yazın.

Yetki belgesinin türleri ve ayrıntıları için yetkilendirme sözleşmesi rehberine bakın.

Takip düzeni

Portföyün ilk görüşmede alınması nadirdir. Çoğu zaman ikinci ya da üçüncü temasta olur ve bu temasların arası kayıtla doldurulur.

  1. Görüşme biter bitmez not düşün: sahibin söylediği fiyat, itirazları, söz verdiğiniz bir sonraki adım ve gün.
  2. Söz verdiğiniz belge ya da bilgiyi söylediğiniz gün gönderin. Küçük bir söz bile tutulduğunda güven oluşturur.
  3. Karar vermeyen sahibi bırakmayın; düzenli aralıkla, yeni bir bilgiyle arayın. Örneğin bölgede kapanan bir işlemi paylaşın.
  4. Portföyü almadığınız sahibi de kayıtta bırakın. Bir süre sonra yeniden aranabilir ya da başka bir mülkü gündeme gelebilir.

RE-OS'ta karşılığı

RE-OS'ta portföy kaydı mülk sahibi, ilgili kişi, görüşme notu, belge, teklif ve yer gösterme formları gibi kayıtları bir arada tutan takip dosyasıyla birlikte gelir. Mülk sahibiyle yaptığınız görüşmenin notunu, sözleştiğiniz sonraki adımı ve gününü bu dosyada saklarsınız; görüşmeyi siz yapmasanız da ofisten bir başkası kayda bakarak devam edebilir. Ayrıntı için portföy yönetimi sayfasına bakın.

Mülkün önündeyken uzun bir form doldurmak yerine telefon uygulamasındaki hızlı portföy ile kısa bilgilerle taslak ilan açabilir, sonra tamamlayabilirsiniz; taslak hemen yayına girmez. Mülk sahibine kendi portföyünü sunmak için PDF portföy sunumu hazırlanır, indirilebilir ya da e-postayla gönderilebilir. Görüşme sonrası aramayı bir göreve çevirmek için görev ve takvim sayfasına bakın.

Sık Sorulan Sorular

Evet, kendini tanıtarak ve gerekçenizi açıkça söyleyerek aranabilir. Sahip konuşmak istemiyorsa ısrar edilmez ve karşılık aranmaz. Arama kaydı tutulur, aynı kişi gereksiz yere tekrar aranmaz.

Kısa bir ofis tanıtımı, iletişim bilgileriniz, çalışma biçiminizi anlatan bir sayfa ve not almak için araç yeterlidir. Önceden bölgedeki benzer ilanlara bakmak görüşmeyi somutlaştırır.

Rakamı ve dayanağını yazıp tartışmaya girmeden bölgedeki durumu anlatın. Fiyatı yeniden konuşmak için bir gün belirleyin; sahip bölgedeki gerçek işlemleri gördükçe beklentisini yeniden değerlendirebilir.

Bu, ofisin çalışma biçimine ve sahibin kararına bağlıdır. İlk görüşmede imza istemek zorunda değilsiniz; belgenin ne olduğunu anlatmak yeterlidir.

Portföyün takip dosyasında, mülk sahibi bilgisi, belgeler ve diğer kayıtlarla aynı yerde tutulur. Böylece görüşmeyi yapmayan bir danışman da kayıttan devam edebilir.

Sonraki adım: Portföy yönetimi

Aynı kümeden rehberler

Kısa cevap

Yeni portföy üç yoldan bulunur: bölgede sahada çalışarak, ilanını kendisi veren mülk sahiplerini arayarak ve mevcut müşterilerden gelen tavsiyeyle. Mülk sahibini ikna eden şey baskı değil, hazırlıklı bir görüşme, açık bir çalışma biçimi ve görüşmeden sonra verilen sözün tutulmasıdır.

RE-OS'u Yakından Tanıyın

Eğitimlere katılın, ekran görüntülerini inceleyin; hazır olduğunuzda üye olun, destek ekibimiz sizinle iletişime geçsin.