Günümüzde her sektörde olduğu gibi özellikle emlak sektöründe pazarlama işin çok önemli bir parçasıdır. Geçmişte sadece genel bir pazarlama kavramı vardı. Artık dijital bir çağda yaşamakla birlikte, dijital pazarlamanın da işimizin çok önemli bir noktasında olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Emlak sektöründe çevrenizdeki potansiyel müşterilerle iyi ilişkiler kurup, ikna edip satış gerçekleştirmek son derece önemlidir. Bu noktada emlak danışmanlarının birer etkileme sanatı ustası olmaları gerektiğini belirtmekte fayda var. Özellikle potansiyel rakiplerinin önüne geçmek isteniyorsa, bu konunun kesinlikle üstünde durmalısınız.
Bugün sizlere emlak sektöründe bazı pazarlama taktiklerinden bahsedeceğiz. Bir kaç ufak dokunuşla potansiyel rakiplerinizin üstünde olmanız için hiç bir sebep olmadığını belirterek yazımıza geçelim.
Öncelikle bir eylem planı hazırlamakta fayda var. Pazarlama hedefi ortaya koyarak, en başta SWOT analizi gibi bazı analiz çalışmaları yapmanız gerekmektedir. Emlak sektöründe güçlü olduğunuz taraflar, diğer rakiplerinize göre nispeten zayıf olduğunuz alanlar, dışarıdan rakipler tarafında sizi tehdit eden durumlar varsa listesini hazırlamak ya da sizin çevrenizde diğer rakiplerinize göre fırsatlarınız varsa bunların hepsini belirleyerek işe koyulabilirsiniz. Bu analizi yapmanız sizlere daha sonrasında yapacağınız işlerde büyük kolaylık sağlayacağını söyleyebiliriz. Unutmayın planlı-programlı yapılan her işin meyvesi güzel çıkar.
Günümüzde hangi sektör olursa olsun dijital çağ ile birlikte sosyal medya kullanımı işimizin olmazsa olmazlarındandır. Bu noktada özellikle Facebook, Instagram, Linkedin ve Pinterest emlak pazarlaması için birbirinden değerli fırsatlar sunan harika sosyal medya platformlarıdır. Bu platformları doğru bir şekilde insanların dikkatini, ilgisini çekecek şekilde ve zaman zaman emlakçılık ile ilgili bilgiler de vererek paylaşımlarda bulunmak, işlerinize fazlasıyla katkısı bulunur. Zamanla kitlelere erişiminizin de artacağını göreceksiniz. Çünkü artık günümüzde potansiyel müşteriler bir firma ararken eskiden olduğu gibi ofise gelmek yerine, artık internette firmaları ve ürünlerini aratıyorlar. Firmaları aratırken bir çok noktaya bakıyorlar. Bu noktada sosyal medya hesaplarınızın olması ve güncel içeriklere sahip olması, müşteri gözünde fazlasıyla artı değer yaratır.
Gündelik hayatta hangi sorunu yaşarsak yaşayalım insanlar bilgi almak için hemen elinin altında bulunan internete sarılırlar. Genelde bir şeyi aramak istediğimiz zamanda önceliğimiz internet olur. Bu noktada emlak sektöründe özellikle emlak blogu oluşturup emlak sektörüyle alakalı bir çok farklı konu ile ilgili bilgilendirici yazılar paylaşmanız, hatta insanların merak ettiği konular hakkında da çeşitli yazılar yazmanız, müşteri gözünde artı bir değer daha yaratır.
Müşteriler, soruları hakkında tatmin edici cevaplar alabildikleri bir danışmana çok daha fazla güven duyacaklardır. Bloglar, potansiyel müşteriler tarafından daha kolay ve hızlı keşfedilmenize olanak sağlar. Çünkü Google’da (ve Bing, Yahoo, Yandex gibi diğer arama motorlarında) her gün binlerce kişi emlak ile alakalı aramalar yapmakta. Yazacağınız bloglarda fayda içerikler bulundurmanız halinde Google sizi aramalarda üste çıkarmanızı sağlar. Bu sayede binlerce kişiye önerilmenizi sağlar. Örnek olarak emlakçılıkla alakalı bir şey araştırdınız ve bir emlak sitesinin blogunda buldunuz kendinizi. Yazı incelemesini yaptıktan sonra genelde insanların site içinde gezinme olasılıkları daha yüksektir. Özellikle güzel hazırlanmış bir web siteniz varsa! Bu noktada merakını gideren kişi, siteyi inceleyip sitenizi beğenise, bu durum ileride potansiyel bir müşteriniz olması olasığını da ortaya çıkarır.
Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle beraber artık sanal gerçeklik (Virtual Reality) diye bir başka gerçek var hayatımızda. Tam olarak ülkemizde benimsenip yaygınlaşmasa da, 2-3 yıl içinde iyice sanal gerçeklikle alakalı, bir çok sektörde emlak sektörü de dahil olmak üzere, uygulamalar göreceğiz. Digi-Capital’den gelen gelir tahminleri, 2021 yılına kadar arttırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik için yaklaşık 108 milyar dolarlık bir büyüme öngörüyor. Eğer şimdilik sanal gerçeklik uygulaması için erken diyorsanız, Forbes tüketiciye yönelik markaların yüzde 30’undan fazlasının geçen yıldan başlayarak artan bir şekilde sanal gerçeklik deneyimlerinin başladığından bahsediyor. Sanal gerçekliğin yanında 3-D video ile potansiyel müşterilerinize ulaşabilirsiniz. Çünkü bazı müşterileriniz uzakta olduğu için evi yakından görme fırsatı olmayabilir. Ancak sanal gerçeklikle ya da 3-d video ile internet üzerinden evi deneyimleyebilir. Bu uygulamaları hayata geçirdiğiniz taktirde şimdilik çok fazla olmasa bile, yıllar geçtikçe rakiplerinizden ayrışarak onların önüne geçebilirsiniz.
Öncelikle Google Adwords ve SEO ‘yu açıklamakta fayda var. Google adwords, Google’ın online reklamcılık programıdır ve Google gelirlerinin yaklaşık %90’ınını oluşturur. Kabaca, Google üzerinde belirli kelimeler arandığında, sizin reklamınızın yayınlanmasını sağlar ve reklama tıklandığında ücret ödersiniz. Karşılığında da tıklama yapan kişi websinize ziyaretçi olarak yönlendirilir ve trafik yaratır, siz de sitenizdeki içeriklerle bu müşteriye satış yapmaya çalışırsınız.
Google’da Adwords imkanını kullanmak emlak danışmanı için olmazsa olmazdır. Seo, arama motorlarında üst sıralarda çıkmaya yarayan çalışmaya denir. Örneğin siz de “Satılık gayrimenkul şişli” kelimesinde google arama motorunda Seo çalışması yaparak üst sıralarda çıkabilirsiniz. Bunu ücretsiz bir şekilde ama değerli ve sık içerik yaratarak yapabilirsiniz. Bunun yanında bütçeniz varsa seo ile birlikte google adwords kullanımı ile beraber google’da müşteri adaylarının sizi ve pazarladığınız konuyları öncelikle görüntülemesini sağlayabilirsiniz. Bu amaçla aylık olarak belirli bir bütçe ayırmayı unutmayın.
Bugün sizlere 2020 yılında emlakçılar için pazarlama taktiklerini ve püf noktalarını anlattık. Daha sonraki yazılarımız için bizleri takipte kalmayı unutmayın :)
Bilgilendirme Notu:
(*) Bu site üzerinde yer alan tüm makalelerdeki bilgi ve açıklamalar, ziyaretçilerin faydalanması amacıyla ücretsiz sunulmaktadır. Sitede yer alan tavsiyeler, ticari satış veya alım tavsiyesi içermez. Her hangi bir ticari işlemde, yetki belgeli gayrimenkul danışmanlarından ve/veya hukukçulardan destek alınması tavsiye edilir.
Tüm yazılarımızda Emlakçı ifadesi yerine, Gayrimenkul Danışmanı, Emlak Danışmanı, Broker gibi modern ve kaliteli tanımlamaları kullanmak istiyoruz. Ancak mesleğin genel kabul görmüş ifadesi olarak Emlak Danışmanlığı, Emlakçılık gibi ifadeler tüm Google aramalarında oturmuş tanımlar halinde. Bu sebeple, sizlere blog/makale tekniklerini anlattığımız yazılarda olduğu gibi, "arandığı şekliyle" olması gereken ifadeleri yazılarımızda geçirmek ve bu sayede bulunurluğu arttırmak zorundayız. Bu açıdan, makalelerimizin bazı yerlerinde Emlakçı, bazı yerlerinde ise Gayrimenkul Danışmanı veya Broker gibi ifadeleri mecburen cümle içinde kullanıyoruz. Bilgilerinize sunarız.